Zoeken naar:

Oss, 1 januari 2013. Op de ochtend van nieuwjaarsdag vindt een voorbijganger het dode lichaam van een vrouw op de oprit van een woning in Oss. Het is Marja Nijholt, een 48-jarige vrouw uit Enschede.

Reconstructie

Een paar dagen voor oudjaar neemt Marja Nijholt vanuit haar woonplaats Enschede de trein naar Gronau, vlak over de Duitse grens. Daar verblijft ze twee nachten in een hotel. Ze is angstig en denkt dat ze wordt achtervolgd. Op de ochtend van 31 december vertelt de hoteleigenaar tegen Marja dat een Nederlandse man naar het hotel heeft gebeld en naar haar heeft gevraagd. Marja schrikt en verlaat in paniek het hotel. Ze neemt de trein terug naar Enschede, maar gaat niet naar huis. In plaats daarvan reist ze door naar Oss, waar ze op oudjaarsdag in de middag arriveert.


Waarom ging Marja naar Gronau?
Wie belde haar in het hotel?
Waarom reisde Marja na het telefoontje naar Oss?


Die middag en avond wordt Marja op verschillende plekken in Oss gezien door mensen en gesignaleerd door camera’s. Ze maakt een bezorgde, bange indruk. Ze zegt tegen voorbijgangers dat ze een goedkoop hotel zoekt, en dat ze bang is vermoord te worden.
‘s Avonds en ‘s nachts zwerft Marja door Oss, langs cafés, een cafetaria en over de Berghemseweg richting Berghem en terug. Aanvankelijk heeft ze nog haar fiets bij zich, maar later niet meer. De fiets is niet teruggevonden. Haar koffers wel, in een park vlakbij de plek waar Marja op nieuwjaarsochtend dood wordt aangetroffen.

Waarom zei Marja te vrezen voor haar leven?
Waar was ze de hele nacht?
Wie heeft haar nog gesproken?


De politie doet uitgebreid onderzoek naar Marja’s dood. Er wordt gesproken met nabestaanden, betrokkenen, verdachten. De zaak krijgt veel aandacht in de media en wordt behandeld bij Opsporing Verzocht. Maar alle sporen lopen dood. De politie kan niet anders dan de zaak onopgelost afsluiten.
Bureau Dupin doet onderzoek naar de Nieuwjaarsmoord, waarbij Marja Nijholt op 1 januari 2013 om het leven kwam. Kun je bijdragen aan het onderzoek? Klik door naar onze Wiki of ons onderzoeksplatform.