Zoeken naar:

19 juli 2023

De Nieuwjaarsmoord #11 – De grens van het experiment


In deze aflevering horen we twee nieuwe getuigen die zich bij Bureau Dupin hebben gemeld . Eén daarvan is, voor zover bekend, de laatste persoon die Marja Nijholt in levende lijve heeft gezien enkele minuten voordat haar koffer in een parkje wordt gevonden. Maar ze heeft ook nog iets anders gezien… Verder vinden we antwoord op de vraag wat een burgercollectief mag op het gebied van onderzoek, en spreken we met de Officier van Justitie. Het onderzoek van Bureau Dupin blijkt inzichten opgeleverd te hebben die voor de politie en het openbaar ministerie interessant zijn. Hij noemt  de samenwerking met Bureau Dupin geslaagd en suggereert dat er aan de kant van de politie iets in werking is gezet. 
10 februari 2023

De Nieuwjaarsmoord #10 – Geen woorden maar data


In deze aflevering duiken we dieper in de telecommunicatie data die we van de politie hebben ontvangen. Daar zien we patronen die de politie niet heeft gezien, en ontdekken we personen die voor verder onderzoek heel interessant kunnen zijn. Verder spreken we met de bewoners van het huis waar Marja dood op de oprit werd gevonden. Voor de eerste keer brengen zij hun verhaal naar buiten. Wat is er waar van het gerucht dat zij Marja op oudejaarsnacht nog gesproken zouden hebben?
1 november 2022

De Nieuwjaarsmoord #9 – Het rechercheonderzoek


In deze aflevering spreken we Jos, de rechercheur die het onderzoek naar de dood van Marja Nijholt leidde. En we krijgen antwoord op de vraag of het mes dat werd gevonden, door de politie in relatie is gebracht tot haar dood. We gaan op zoek naar de man die op nieuwjaarsochtend 2013, bebloed en met een mes, op het station on Oss zou zijn gezien en er komt een heel nieuw en bizar verhaal op ons pad. Luister naar aflevering 9: ‘Het recherche onderzoek’.
10 juni 2022

De Nieuwjaarsmoord #8 – Vlucht voor het leven


Een oplettende luisteraar ontdekt een zaak die angstvallig veel overeenkomsten vertoont met de dood van Marja Nijholt. We onderzoeken we de paralellen tussen de dood van Marja en die van Hans. Verder ontvangt Bureau Dupin een verloren gewaande map met correspondentie van Marja, en onderzoeken we het gerucht dat er een mes gevonden zou zijn in de buurt van de plek waar Marja dood werd gevonden. Luister naar aflevering 8: ‘Vlucht voor het leven’.
16 maart 2022

De Nieuwjaarsmoord #7 – Het laatste bericht


In de zevende aflevering onderzoeken we het laatste SMS bericht dat Marja Nijholt stuurde, enkele dagen voor haar dood. U hoort Henry, een vriend bij wie Marja de laatste maanden van haar leven regelmatig verbleef. Jacqueline gaat op zoek naar de waarheid achter het verhaal dat de brandweer ‘bepaalde handelingen’ zou hebben verricht op het Plaats Incident. En Bureau Dupin ontvangt een brief van het openbaar Ministerie. Luister naar aflevering 7: ‘Het laatste bericht’.15 februari 2022

Op het bureau #4 – Telecomdata


In aflevering 4 praten we over de telecomdata die de Politie deelde met Bureau Dupin. Met: data science studenten Rodger en Floris, telecomdata specialist Rene en initiator van Bureau Dupin Peter.
 
Presentatie: Roel, community host van Bureau Dupin.


6 december 2021

De Nieuwjaarsmoord #6 – Buiten beeld


In deze aflevering gaan we terug naar Oss om de route van Marja Nijholt te reconstrueren. Levert dit nieuwe inzichten op? Ook praten we met de man naar wie Marja op zoek was. Reisde ze naar Oss om hem te spreken? En de telecomdata van die politie – zijn daar misschien nieuwe patronen in te ontdekken? Luister naar aflevering 6: ‘Buiten beeld’.5 juli 2021

De Nieuwjaarsmoord #5 – Stap voor stap


Stap voor stap gaat het onderzoek langs verschillende sporen verder. In deze aflevering is er nieuws over de analyse van telecomdata, praten we met de vinders van Marja Nijholts koffer en met de schrijver van het boek waarin opvallende gelijkenissen met de zaak Marja Nijholt voorkomen. En dan is er nog de zoektocht naar de man in Oss, naar wie Marja hoogstwaarschijnlijk op weg was…26 april 2021

De Nieuwjaarsmoord #4 – In den Heere

In deze aflevering vertellen Marja’s religieuze vrienden waarom zij naar Oss ging, onderzoekers uit de community van Bureau Dupin vertellen wat hun is opgevallen aan de foto’s van de plaats delict, en Roel vertelt over de telefoongegevens die Bureau Dupin van de politie heeft gekregen. En een bijzondere tip duikt op: een luisteraar heeft opmerkelijke gelijkenissen gevonden in een roman uit 2011…
9 april 2021

Op het bureau #3 – Foto’s

In Op het bureau wordt gesproken over de achtergronden van het onderzoek naar de Nieuwjaarsmoord. In deze derde aflevering praten Ellie, Peter en Roel met officier van justitie Walter Kupers over de samenwerking tussen burgers, politie en openbaar ministerie, en over de foto’s van de plaats delict die zijn gedeeld met Bureau Dupin.

25 februari 2021

De Nieuwjaarsmoord #3 – Zoeken naar sporen

Waarom ging Marja Nijholt naar Oss, waar ze de dood vond? In aflevering 3 de rol van religie in Marja’s leven, een deskundige blik op politiefoto’s van de plaats delict en onverwachte hulp uit een snackbar.

3 februari 2021

Op het bureau #2 – Scenario’s

In Op het bureau beschouwen we de achtergronden bij het onderzoek
naar de Nieuwjaarsmoord. In aflevering 2 praten criminoloog Chantal Epskamp, auteur Elvin Post en leden van Bureau Dupin over het werken met scenario’s in opsporing en onderzoek.

30 december 2020

De Nieuwjaarsmoord #2 – Een mens in nood

Wie was Marja Nijholt? In aflevering 2 een portret van deze lieve, maar ook gepijnigde vrouw, en een bezoek aan het hotel waar Marja vlak voor haar dood verbleef. Welk leven ging vooraf aan haar dood?

21 december 2020

Op het bureau #1 – Help, we zijn een community

In Op het bureau praten we over opsporing, crowd sourcing, psychologie, technologie… of een ander onderwerp dat in het onderzoek naar de Nieuwjaarsmoord komt bovendrijven. Deze eerste aflevering gaat over de grote belangstelling voor Bureau Dupin en de samenwerking met iedereen die wil meedenken en meehelpen.

1 november 2020

De Nieuwjaarsmoord #1 – Wat weten we eigenlijk?

In aflevering 1 een kennismaking met Bureau Dupin, een reconstructie van de laatste dagen van Marja Nijholts leven en een blik op een aantal onbeantwoorde vragen. En natuurlijk aandacht voor de samenwerking tussen Bureau Dupin, de politie en het Openbaar Ministerie.

21 oktober 2020

De Nieuwjaarsmoord: trailer

De podcastserie De Nieuwjaarsmoord onderzoekt of een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en burgers kan bijdragen in het onderzoek naar de mysterieuze dood van Marja Nijholt. Haar lichaam werd op 1 januari 2013 gevonden in Oss. Dit is de trailer. 


Op dit moment doet Bureau Dupin onderzoek naar de Nieuwjaarsmoord, waarbij Marja Nijholt op 1 januari 2013 om het leven kwam. Lees meer over deze zaak.